Bæredygtig helt fra starten

 

Der er mange som bruger deres husholdningsfærdigheder som udgangspunkt til en virksomhed der drives hjemmefra. Det kunne for eksempel være Bed and Breakfast, med eller uden AirBnB. Det kunne være produktion og salg af landmad dyrket på egne jord. Det kunne også være en gårdbutik eller en lille café inde i et lille keramikgalleri.

Denne slags virksomhed ønsker ofte at sende et signal om at de sælger rigtige, ærlige og håndlavede produkter produceret med omhu. En af de sidste brikker i denne type historie kunne derfor godt være at hele virksomheden er bygget på bæredygtige principper. Udover at bekræftede bæredygtige leverandører og processer kan, i mange tilfælde, spar penge, så kan det også føre til et øget renomme bygget på socialansvarlighed.

Men det er ikke altid, at når man lærer sine mad- eller landbrugsfærdigheder i sin erhvervsuddannelse at man også inddrager bæredygtighed i pensum. At omfavne bæredygtighed som en normal del af hverdagen i forretningsprocesser er ikke noget som alle erhvervsuddannelsesunderviserer gør automatisk, når vi kigger på et europæiske niveau.

Det europæiske projekt, Prof E Sus (Professionals in household and guest-oriented businesses), vil lave om på dette ved at udvikle en efteruddannelse som kan hjælpe EUV lærere til at inddrage bæredygtige principper i deres undervisning over hele Europa. Og selvom danske EUV underviserer kunne få gavn af et integreret pædagogisk kig på hvordan man kan gøre det, så er det også uden tvivl her i Danmark at man finder nogle af de bedste praksis muligheder.

Her kan vi nævne Kalø Økologisk Landbrugsskole hvor eleverne driver den tilhørende gård og spiser den producerede økologiske mad i kantinen. En almindelig EUX-uddannelse i landbrug er således lavet om til en uddannelse, hvor bæredygtighed er en helt essentiel del af kurset.

Hvordan kan vi bedst hjælpe EUV lærere til at inddrage bæredygtighed i deres undervisning? Det kan for eksempel være bedre bevidsthed om økologiske mærker som EU’s Ecolabel eller Fair Trade når man bruger råvarer udenfor landets grænser. Det kan være at dele de værktøjer man kan bruge til at måle sin miljøbelastningseffekt og senere at udforske mulighederne for at mindske det. Det kan også handle om kunderelationer i markedsføringvor man inddrager kunder i den gode historie som de nu er en del af.

Projektet vil udvikle et blended learning kursus hvor lærere fra forskellige EU lande kan lære sammen og bagefter tage hjemme og afprøver deres ideer i et action research (aktionsforsøg) projekt.

Projektet vil også bære præg af bæredygtige principper ved at tage bæredygtig praksis I brug bæredygtig praksis, for eksempel vedr. indkvartering af projekt partnere under møder, mindsket brug af papir ol. Projektet vil også inddrage diverse relevante eksterne aktører, som kan dele god praksis, kommentere og vejlede. Så kender du nogen som kunne have interesse for projektets forløb og resultater, vil vi meget gerne høre fra dig.

Partnere

Østrig: Hochschule für Agrar- und Umweltpådagogik

Tyskland: IFHE (International Federation for Home Economics)

Finland: Laurea

Letland: Latvia University of Agriculture

Italien: CISME

Danmark: Anne Fox ApS

The European Flag — the 12 stars in a circle symbolise the ideals of unity, solidarity and harmony among the peoples of Europe.

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.