UnderstandIT

Fra rumfartsdesign til kundeplejetræning – kan det lade sig gøre?

UnderstandIT

Hvad gør man når budgettet virkeligt skal strammes op og nye produkter samtidigt skal udvikles? Løsning hos NASA, den amerikanske rum organisation, var at samle alle relevante eksperter i et lokale hvor alle kunne arbejde videre på deres ideer samtidig. Selvfølgelig krævede det lidt organisation for at sikre at alle planer ikke var i strid med hinanden, men på den måde kunne udviklingstid skrues betydeligt ned og alligevel kunne det endelige produkt være meget mere effektivt fordi alle forhindringer var overstået med at alle eksperterne havde set og overvejet tingene fra deres eget synsvinkel.

Hvis man ikke er til stede så er man overflødig

Processen hedder Concurrent Design og den stammer fra ingeniørverden. Den opstod i NASA under en nødsituation hvor budgettet skulle strammes temmeligt meget. Det gjorde de så ved at opfinde en udviklingsprocess hvor alle relevante personer var med på samme tid. Det vil sige at man, under udviklingsprocessen ikke kunne sige ‘Nåh, lad mig nu lige se om min chef/vores teknikker/vores økonomi folk synes at det her er muligt. Jeg vender tilbage om en uge hvor vi kan fortsætte samtalen.’ Nej! Alle informationer og fagfolk skal være til stede således at processen bare kan køre fremad. Hvis man ikke er til stede så er man overflødig, kører princippet på.

Fra maskiner til elæring

Kunne denne udviklingsprocess også bruges i andre sammenhæng, som for eksempel i træningsverdenen? Dette har forskere i Trondheim afprøvet, og svaret er faktisk, ja! Concurrent Design processen kan nemlig godt bruges når man udvikler elærings forløb til store kunder som Telenor.

Navnet har udviklet sig til CCeD, dvs. Conncurrent e-Design hvor é-et står for elæring. Under CCeD samler man alle med infyldelse på et bestemt kursus i et lokale udstyret med mange PC-er, skærme og projektører således at folk kan arbejde i små grupper på pædagogikken, forretningsmodellen, materialer osv. Hele processen er overvåget af facilitatorer som er efarene nok til at genkende når der opstår emner som burde snakkes igennem med hele gruppen. Så standser de de små gruppers arbejde og sikrer at emnet bliver diskuteret af alle relevante personer og at handlingsplannen afspejler de beslutninger og konklusioner som hele gruppen er kommet til. Og så må de små grupper arbejde videre. Arbejdet følger en bestemt skabelon og hele gruppen mødes og arbejder på fælles dokumenter fire eller fem gange. Det endelig resultat er en brugbar vejledning til et kursus som kan sættes i gang med det samme, også alt det som har med markedsføring, priser, undervisnings timer, osv at gøre. Tag et smugkig nedenfor.

Create your own video slideshow at animoto.com.

 

Kan samme process gentages når teamet er placeret forskellige steder i verden, hvor det er umuligt at samles fysisk? Dvs kan samme process godt fungerer online? Det er det som UnderstandIT projektet sørger for at sætte på plads. Projektet er støttet af EU under Livslang Læring puljen og lykkes det, så har man en genial arbejdsprocess for mange andre fremtidig projekter som arbejder med at udvikle forskellige træningskurser til forskellige formål.

For at genskabe processen online kræver det tre ting:

  • utroligt godt synkront kommunikationsværktøj som tillader smågruppers arbejde
  • muligheden for at redigere det samme dokument (det såkaldte designdokument)
  • evnen og motivationen til at sidde i møde foran sin skærm fire eller fem gang, tre timer i træk.

Det hele kaldes for distributed concurrent e-design. Og ved brug af Adobe Connect, et synkront kommunikationsværktøj, og Google Docs som fælles dokumenter er vi godt i gang med at komme med en endnu bedre udgave af det oprindelige VITAE kursus.

VITAE  som forsøgskanin

Eksperimentet bruger VITAE kurset som forsøgskanin og vi er næsten færdige med vores designdokument. VITAE kurset blev udviklet under VITAE projektet hvor der blev udarbejdet et kursus til erhvervslærerer som ville inddrage IKT i deres daglige undervisning og fører deres viden videre ved brug af mentoring af deres kollegaer. Under distributed CCeD er mentoring blevet til coaching og kurset er endnu mere ‘learning by doing’ end den var før. Dvs at man lærer om coaching ved at bruge Web 2.0 værktøj som man endda kan bruge i sin undervisning senere.

Så svaret er ja! Vi kan godt bruge CCeD online, og projektet er ved at færdiggøre designdokumentet til det opdaterede VITAE kursus og derefter nogle retningslinier om hvordan distributed CCeD kan tilrættelægges til andre elæringsformål. Lær mere med mig på WiZiQ.

Se min WizIQ Profil